Tuesday

Uvek Neophodan Iskusan Električar


U samom zanimanju električara obuhvaćeni su svi radovi vezani za elektrotehniku. Uže značenje električar je zapravo veza između njega i raznih delovanja u električnim instalacijama, raznom montiranju, sevisiranju, održavanju, dogradnji i sl. 

Električar deluje kod sledećih područja:

·         U proizvodnji i prenosu električne energije.
·         Pri industrijskoj električnoj instalaciji i aparatima.
·         Kod električnih vuča tramvaja, trolejbusa i sl.
·         U kompletnoj kućnoj električnoj instalaciji i kućnim aparatima.

Razni kvarovi na kućnim električnim instalacijama a ujedno i aparatima su veoma česte pa je zato potrebna montaža, otklanjanje kvara, servis, održavanje itd.



Dobar i iskusan električar iz Beograda je uvek preko potreban, naročito u današnje vreme kada je ekonomska kriza dovela do pojavljivanja toliko nekvalitetnih proizvoda da su kvarovi toliko česti a popravke neminovne. U slučaju da je sama popravka mnogo skuplja od samog uređaja nikako se ne preporučuje ulaganje novca u servis jer će se kvar sigurno za vrlo kratko vreme ponoviti. Takođe se ne isplati i ni eksperimentisanje u popravkama ukoliko niste stručni u ovoj oblasti. Nepravilno rukovanje i sklapanje mnogih delova aparata može dovesti do mnogo veće štete nego koristi a uređaj učiniti apsolutno neupotrebljivim.

Kako se postavlja električna instalacija:

U kompletnom energetskom razvodu postoje određene faze koje se moraju ispratiti. Pre svega je neophodno šemiranje merne grupe, zatim postavljanje unutrašnjeg razvoda, gromobranske instalacije i na kraju uzemljenja. U postupku postavljanja važno je da se dođe do prethodnog premera i sastavi detaljan spisak svega onog što je potrebno u kompletnom pravilnom postupku i utrošku materijala. Samo izvođenje električarskih radova zahteva određenu galanteriju i instalacionu opremu za čiju proizvodnju su zaduženi razni domaći i strani proizvođači.

U svakom objektu od poslovnog prostora do svake prodavnice, tržnog centra, kancelarije, hale, ugostitetljskog objekta i sl. obavezna je kvalitetna električna instalacija i kompletna oprema. 

Način registrovanja utroška električne energije:

Da bi se kontrolisala potrošnja energije svaki objekat mora da ima svoje brojilo. Nekada je to bilo postavljanje indukcionih brojila koja su prestala da se proizvode  dok današnja proizvodnja podrazumeva brojila uz koje idu i elektronski mikroprocesori.

U pružanju podataka o naponima i struji zaduženi su analogno digitalni konvertori. Obrada podataka je uz računar a displej pokazuje rezultate. Sa starim modelima indukcionih brojila postojali su uklopni satovi i maksigrafi koji su vodili evidenciju o najvećoj povučenoj snazi iz mreže. Preporuka je da se postave limitatori čime se u svakom momentu omogućuje prekidanje napajanja prilikom povlačenja mnogo veće snage. Konstrukcija limitatora podseća na osigurače a oni se mogu ponovo aktivirati jednostavnim resetovanjem.