Friday

Kućne Bežične Mreže I Sve Što Niste Znali O IP Adresama

Bežična oprema:

Postoje različiti standardi kod bežičnog povezivanja na šta svakako treba obratiti pažnju kada se kupuje oprema. U kućnoj upotrebi akcenat se stavlja na frekvenciju i razlike među standardima.

Postoje razni tipovi rutera i treba ga prilagoditi tipu veze koju ćete koristiti. Kod ADSL internet priključka najbolje rešenje je uzimanje bežičnog rutera što na direktan način dolazi do podržavanja ADSL veze prema internetu kao i smanjenja broja uređaja u samoj mreži. Sa bežičnim ili kablovskim internetom odabir bežičnog rutera smatra se najboljim rešenjem kao i korišćenje standardnog mrežnog priključka u ulazu internet veze. Ruteri mogu imati mnoge dodatne opcije poput USB konektora, mrežnog porta za štampač, ugrađene FTP servere i sl.   



Kod računara bez bežične kartice najlakše i najzgodnije da se izvrši instalacija je svakako korišćenje bežičnog adaptera. Laptopovi koji imaju bežične kartice imaju i podržan standard g, dok gotovo svaki noviji laptop podržava a i g standard. To su samo neke od sitnica na koje takođe treba da obratite pažnju kada kupujete bežični ruter. Pod globalnom preporukom smatra se da je kompletna oprema od jednog proizvođača pravi izbor. U slučaju da ste kompletnu opremu kupili od različitih proizvođača može se desiti da nije kod svakog uređaja ispraćen standard pa postoje smetnje pri radu zajedno.

Najlakši način da povežete ruter:

Kada ste odabrali i kupili svu potrebnu opremu, potrebno je da sve to povežete. Dokumentacija koju dobijate uz kupovinu rutera pomoći će Vam da podesite parameter konekcije. U slučaju da se ne snalazite dobro u ovome, uvek se možete obratiti za pomoć svom internet provajderu. Uz tehničku podršku ćete sigurno uspeti. Za pristupanje i podešavanje rutera, dobijanje internet konekcije morate imati mrežne kablove. Sa jednim se ruter povezuje sa internetom a sa drugim sa računarom. Ovaj postupak nazivamo inicijalnim podešavanjem rutera. Kod novijih stoni računara ili notebook-ova postoje mrežni priključci. Kod starijih računara neophodno je instaliranje mrežne kartice.
Kod svakog kućnog rutera priključivanje internet konekcije vrši se u standardnom mrežnom priključku na kablu tzv. WAN-u. Uz WAN  na ruteru se nalaze još nekoliko priključka preciznije 4, tako da na njih možete povezati i druge računare.

Sa ispravnim uređajem, potpuno nekorišćenim prethodno podešavanje nije potrebno, jer dolazi do automatskog podešavanja Vašeg računara i rutera. U browser se ukuca IP adresa 192.168.1.1, a admin je ujedno i password i username.



Podešavanje rutera za svakog početnika može biti veoma komplikovano a i ne mora. Kod svih novih bežičnih rutera postoji čarobnjak tzv. wizard koji će Vam ceo postupak instalacije i podešavanja znatno olakšati i ubrzati. Potrebno je samo da ispratite svaku navedenu opciju i uspešno ćete podesiti ruter. Pristupanje uređaju prati i nova lozinka što će čarobnjak  zahtevati, a na Vama je da lozinku postavite obično kombinacijom simbola, brojeva i slova.U LAN mreži obično ne morate ništa posebno podešavati odnosno menjati. Za bilo koji parameter u podešavanju ponovo se možete obratiti tehničkoj podršci.

Kako podesiti bežičnu mrežu:

Ovde je najvažnija konstantna veza između računara i rutera u prevodu kabal između ova dva uređaja mora biti povezan. Odabirom Wireless opcije možete podesiti i one najosnovnije opcije od samog naziva Vaše mreže tj. njene oznake koja se može sakriti ukoliko to želite. 



Sigurnost internet veze:

Parametri koji pokrivaju sigurnost internet mreže su od velike važnosti. I nije jedino bitno da li će neko iz Vaše blizine koristiti Vaš internet već je mnogo važnije da neautorizovano korišćenje rutera sprečite kako ne bi došlo do mnogo veće štete. Kada postavljate lozinku odaberite što duži pojam i kombinaciju brojeva i slova. Na taj način je i zaštita jača. Dodatnom zaštitnom merom smatra se čak i da zaključate ruter, tako da nepoznate MAC adrese ne mogu da se povežu sa Vašim ruterom.

IP adrese:

Kod svakog računara umreženog na TCP/IP protocol mora postojati adresa, skraćeno IP adresa i smatra se jedinstvenom kod svakog računara.

Reč je zapravo o ograničenom resursu, četvorobajtnom broju gde tačke odvajaju ovaj niz. Evo jednog od primera 192.168.1.254.

Postoje javne i privatne IP adrese a jedna od razlika je što se kod privatnih često dešava ponavljanje pa samim tim važi pravilo da je jedinstvena IP mreža kod svakog računara. Zbog toga privatne mreže nemaju ograničenja i mogu se koristiti razne IP adrese a pritom neće doći do smetnje internetu. Pri proširivanju interneta može doći do prenatrpanosti IP adresama pa su zato usvojeni novi protokoli tj. šesnaestobajtne IP adrese IPV6.

No comments:

Post a Comment