Thursday

Kako nastaju drveni briketi

Potrosaci koji godinama unazad  koriste cvrsta goriva za ogrev upoznati su i sa relativno novim energentom – briketiranom piljevinom. Procentualno od 30 do 50 odsto  drveta koje se nadje u strugari pretvara se u piljevinu. Ranijih godina se sva ta proizvedena piljevina odvozila na deponije, trulila je i oslobadjala metan koji je stetan u atmosferi, sve do pojave eko-direktiva kojima vlada Evropska Unija. 



Komercijalna proizvodnja metana koriscenjem piljevine je dobra za gasnu instalaciju ali su za to neophodna velika postrojenja kao i ogromna kolicina sirovine sto je za mnoge proizvodnje finansijski manje izvodljivo. Fabrike u nasoj zemlji ovu sirovinu veoma uspesno koriste za proizvodnju drvenih briketa.

U poredjenju sa ogrevnim drvetom drveni briketi se svrstavaju u standardizovane industrijske proizvode. Jos neke od bitnih razlika briketa i drveta jesu sto brikete ne treba cepati, mogu se kupiti u dzakovima od po 30kg sa deklaracijom i imenom proizvodjaca, ocenom kvaliteta i dostupni su tokom cele godine.

No comments:

Post a Comment